fbpx
Selecteer een pagina

Als freelancer, zzp’er of ondernemer ben je niet gebonden aan kantooruren en werk je (meestal) locatieonafhankelijk. Lekker flexibel. Maar hoe zorg je ervoor dat je balans en structuur houdt in je werkweek? Hoe kun je prettig flexibel inzetbaar zijn, terwijl je baas blijft over je eigen agenda? 

Flexibel bestaan

Flexibel kunnen inspelen op bepaalde wensen van je klanten is heel fijn. Het kan voor hen een reden zijn om vaker bij jou aan te kloppen. Bij een flexibel bestaan kan ook veel onzekerheid komen kijken. Je hebt geen idee wanneer die ene klant een nieuwe klus voor je heeft, of hoe je week er van tevoren uitziet. Of heb je dat meer in de hand dan je denkt? Je bent immers eigen baas, dus jij bepaalt waar, voor wie en wanneer je werkt. Toch kan het lastig zijn om eigen baas te blijven. Daarmee bedoel ik: ervoor te zorgen dat jij jouw agenda bepaalt en niet je klant. Aan gemaakte afspraken moet je je houden, maar uiteindelijk werk je niet voor een baas. Dat ben je zelf.


Flexibiliteit en loyaliteit

Ondertussen wil je niet het risico lopen dat je klanten teleurstelt. Zij prijzen je om jouw flexibele werkhouding en daarmee jouw loyaliteit. Voor je klanten klaarstaan, altijd iets extra’s doen. Zo bouw je aan hun vertrouwen. Maar kun je altijd flexibel en loyaal zijn? Nee. Je grenzen aangeven is daarom belangrijk. Dat is waar het vaak lastig wordt: je wilt eigen baas zijn mét een flexibele en loyale werkhouding. Je moet dus heel goed weten of een gemaakte afspraak of een gesloten deal past binnen jouw eigen grenzen. Als het nodig is, moet je ‘nee’ kunnen zeggen. Zonder daarbij het gevoel te hebben veel te verliezen of de klant teleur te stellen.

 

Je wilt het liefst eigen baas zijn mét een flexibele en loyale werkhouding. Je moet dus heel goed weten of een gemaakte afspraak of een gesloten deal past binnen jouw eigen grenzen.

 

Work on your own terms

Ben je het zat om steeds maar te wachten op een klant die belt? Of heb je er genoeg van nooit ‘nee’ te durven zeggen? Bedenk dat jij de touwtjes in handen hebt. Jij bent je eigen baas, dus durf je daarnaar te gedragen. Wees loyaal én geef je eigen grenzen aan. Want als je dat niet doet, hebben je klanten daar uiteindelijk ook last van. Niet alleen jij. Working on your own terms kan alleen als je je daar in de eerste plaats zélf aan houdt.

Hoe dan?!

Je kunt structuur inbouwen zonder je flexibiliteit te verliezen. Plan vaste dagen of momenten waarop je bepaalde werkzaamheden doet. Ga op onderzoek uit wat voor jou het beste werkt. De een heeft baat bij veel thuiswerken en alles op zijn eigen tempo doen, terwijl de ander liever mensen om zich heen heeft. De een floreert bij veel vrijheid, terwijl de ander zijn week graag gestructureerd houdt. Hoe je dat kunt doen? Bijvoorbeeld zo:

1. Plan een aantal dagen of dagdelen in de week waarop je alleen werkt aan projecten voor een klant. Geen mailtjes tussendoor, geen telefoontjes, geen social media, geen administratie. Volledig dedicated.

2. Schuif aan op kantoor. Dat kan bij een klant zijn, op een broedplaats of bij een flexbureau. In ieder geval het huis uit. Flexibel werken in huis kan heerlijk zijn, maar brengt ook de nodige afleidingen met zich mee.

3. Ga met gelijkgestemden aan de slag. Bijvoorbeeld een collega-ondernemer waarmee je samen doelen voor die dag stelt. Aan het einde van de dag ga je na of je de doelen inderdaad hebt gehaald. Niet gelukt? Trakteer de ander dan. Wel gehaald? Ga het samen vieren!

4. Reserveer een dag in de week om aan je bedrijf te werken, in plaats van in je bedrijf. Geen andere opdrachten doen, geen ‘kun-jij-dit-even-checken’-mailtjes of appjes beantwoorden. Nee. Vandaag kom je eindelijk toe aan die nieuwsbrief, je wekelijkse blog, de administratie of het bijwerken van je website.

5. Plan je vrije tijd. Geen vastigheid in je werkleven? Klinkt misschien niet zo spontaan, maar je kunt ook je vrije tijd plannen. Bijvoorbeeld een vaste avond sporten, een strikte ochtendroutine, altijd het weekend vrijhouden voor leuke dingen, elke woensdagavond een dinnerdate…

Hoe ziet jouw dag eruit?

En, hoe ga jij om met het vrije leven als freelancer of ondernemer? Heb jij veel structuur nodig, of geniet je van de afwisseling en het snelle schakelen? Werk je liever volgens een vast stramien of ga je graag ad hoc te werk? Laat het me weten!

Foto: © Kaboompics/pexels.com