fbpx
Selecteer een pagina

“Ik ben opzoek naar…” Het is een van de meest recente taalfoutontwikkelingen in Online Grammaticaland. Iedereen is opeens ‘opzoek’ naar allerhande dingen, van potentiële nieuwe medewerkers tot een leuk vakantiehuisje in de Algarve. Maar: is het opzoek of op zoek?


Op de ruit van een winkel bij mij in de buurt stond een tijdje geleden in trotse, grote letters: ALTIJD OPZOEK NAAR NIEUWE COLLEGA’S. Ik bleef er even naar kijken. Niet omdat ik op het punt stond om te solliciteren, maar omdat dit taalgeweld me met regelmaat om de oren vliegt.

 

Opzoek of op zoek?

Wat er hier gebeurt is het volgende: er worden twee verschillende werkwoordsvormen door elkaar gebruikt. Namelijk het werkwoord ‘opzoeken’ en de combinatie ‘op zoek zijn naar’.

 

Op zoek zijn naar

In het geval van de winkelruit zou de volledige (correcte) zin er dus zo uitzien: “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s.” Of: “Altijd op zoek naar nieuwe collega’s.”

Andere voorbeelden van op zoek zijn naar:
– “Ik ben op zoek naar iemand die creatief is met taal.”
– “Wij zijn op zoek naar een nieuwe consultant.”
– “Ben jij alweer op zoek naar een nieuwe woning?”

 

Opzoeken

Opzoeken bestaat als werkwoord ook, maar gebruik je anders.

Bijvoorbeeld:
– “Wil je dat ik het nummer van die collega even voor je opzoek?”
– “Kun je in de agenda opzoeken of zij morgen komt solliciteren?”
– “Als jij dat even opzoekt, dan ga ik ondertussen verder met mijn werk.”

Of het nu een kreet op een winkelruit, een oproep in een Facebookgroep of een bericht op LinkedIn is, je ziet het nog altijd dagelijks voorbijkomen. Een fout die mijn taalliefhebbend hart rigoureus in tweeën splijt. Je kunt helaas niet ‘opzoek’ zijn. Je bent ‘op zoek naar’ of je gaat iets ‘opzoeken’.

Wie in zijn sollicitatiebrief beweert dat hij ‘opzoek’ is naar een nieuwe uitdaging, kan die fantastische functie meteen op zijn buik schrijven.

 

Samenwerken?

Als je geen tijd of zin hebt om jouw teksten nauwkeurig na te lopen en op zoek (ha!) bent naar iemand die je met jouw teksten kan helpen: I’m your girl. Ik giet namelijk graag in woorden wat jij bedoelt. Klaar voor de volgende (spelfoutloze) stap in jouw professionele leven? Neem dan contact met me op.

 

Foto: Prisca Visser