fbpx
Selecteer een pagina

“Zie jij nog iets geks?”
“Wil jij hier een blik op werpen?”

“Kun jij dit even checken?” 

Als tekstschrijver, redacteur en vertaler zijn deze verzoeken dagelijkse kost. Met mijn bedrijf Linda Roos & Media ondersteun ik ondernemers en bedrijven op het gebied van tekst. Er zijn een hoop mensen die maar wat blij zijn als ik hen kan helpen en die opgelucht hun tekstuele chaos naar mij doorschuiven. Hè, hè. Opgelost. De energie en tijd die ze normaal kwijt zijn aan dat tekstgepiel, kunnen ze nu steken in de zaken waar ze zich écht mee bezig willen houden.

Schrijven is een vak

Toch zijn er veel mensen die niet weten hoe waardevol een goede tekstschrijver is. Met een beetje goede spelling en aardige woordenschat kom je ver, maar ben je er nog lang niet. Ik ben niet iemand die uren getergd naar een knipperende cursor staart in de hoop dat er vanzelf iets meesterlijks verschijnt. Maar dat wil alleen niet zeggen dat ik me niet zorgvuldig hoef te concentreren op het schrijfproces. Knutselen met woorden, pielen met letters, toveren met leestekens – hoe je het ook noemen wilt, schrijven is niet voor iedereen.

 

De energie en tijd die ze normaal kwijt zijn aan dat tekstgepiel, kunnen ze nu steken in de zaken waar ze zich écht mee bezig willen houden.

Hocus-focus

Maar is dat erg? Helemaal niet. Het scheelt bloed, zweet en tranen als je weet wat je wel en wat je niet goed kunt. Een tekst nauwkeurig checken op spelfouten of een spetterende alinea formuleren vergt een hoop concentratie en focus. Voor dit werk moet je een gigantische dosis geduld en oog voor detail hebben. Je moet zó nauwkeurig zijn dat je er zelf bijna gek van wordt. Waar de een denkt: ‘Och, zo is die zin wel oké’, kan een goede tekstschrijver de zinnen op zo’n manier husselen dat hij de impact teweegbrengt waar de klant om vraagt.

Ff checken

Toch krijg ik heel vaak de vraag of ik iets ‘even’ wil nakijken. Of ik krijg de opdracht om een korte doch ‘simpele’ tekst in elkaar te flansen. Geen probleem! Maar laat dat ‘even’ maar weg. En ‘simpel’ wil ook niet zeggen dat de klus binnen een kwartier geklaard is. Ook al is een tekst nog zo kort, of hoeft er alleen die laatste (maar o zo cruciale!) redigeerronde plaats te vinden: sneller is niet per definitie beter.

 

Een goede tekstschrijver weet zinnen op zo’n manier te husselen dat hij de impact teweegbrengt waar de klant om vraagt.

Vergeef me deze veel te lange brief

…ik had helaas geen tijd om een korte te schrijven. Het is dan ook een misverstand om te denken dat je structureel minder tijd kwijt bent aan een kortere tekst of vertaling. Bij het formuleren van een tekst is het veel moeilijker om in zo min mogelijk woorden te gieten wat je bedoelt. Denk eens terug aan een opstel op de middelbare school of het schrijven van je scriptie: was het niet veel lastiger om drastisch te moeten schrappen in wat je al had geschreven, dan hier en daar een extra alineaatje uit je mouw te moeten schudden? Inderdaad, killing your darlings is precies dat: killing.

Welke uitspraken hoor jij dagelijks in jouw vakgebied? Wat is jouw kijk op het schrijversvak? Of is er iets waar we elkaar misschien mee kunnen helpen? Neem dan contact met mij op!

Foto: © Dom J/pexels.com