fbpx
Selecteer een pagina

Zweethanden. Een overslaand bibberstemmetje. Een hart dat hysterisch overuren klopt. Nee, ik beschrijf hier niet de eerste vijf minuten voor die ene ongemakkelijke date. Ik heb het over netwerken. Een goed netwerk is immers onmisbaar voor iedereen die een succesvol bedrijf wil hebben. Toch ken ik bijna niemand die staat te trappelen wanneer hij of zij zichzelf weer eens twintig keer op originele wijze moet zien te verkopen. Maar wat nu als het zweet je bij het woord ‘netwerken’ al uitbreekt? 

De netwerker

Netwerken gaat niet iedereen makkelijk af. Soms lijkt het één groot egofestival. Wat is jouw ideaalbeeld van netwerken of de zogenaamde ‘netwerker’? Bij mij ziet dat er als volgt uit: een succesvol ondernemer, gewapend met een vlotte babbel, gelikte visitekaartjes en eindeloze overtuigingskracht. En stiekem is het om de één of andere duistere reden ook altijd een man. Gaap. Weinig interessant of vernieuwend, dus.

Een nerveus en onvast gevoel als ik op locatie aankom, onhandig een moeizaam gesprek aanknopen, redenen bedenken waarom vanavond op de bank blijven Netflixen zoveel leuker was geweest.

Netwerken? Help!

Niet iedereen is gezegend met die vlotte babbel. Maar wat nu als je netwerken liever vermijdt? Ik vind netwerken niet het vreselijkste dat er is, maar mijn lievelingsbezigheid wil ik het niet noemen. Toch sluipt die netwerkangst er bij mij soms in. Een nerveus en onvast gevoel als ik op locatie aankom, onhandig een moeizaam gesprek aanknopen, redenen bedenken waarom vanavond op de bank blijven Netflixen zoveel leuker was geweest. Lijd jij aan netwerkangst? Met deze tips lijk jij straks een geboren netwerker!

#1 Eng = doen


Voel je weerstand als het om netwerken gaat? Klinkt een event je goed in de oren, maar is daadwerkelijk gaan een grote drempel? Mooi zo. Als je iets eng vindt, zeker in relatie tot je eigen bedrijf, zit er niets anders op dan doorzetten. Zo simpel is het. Niet altijd even leuk of gemakkelijk, maar uit je comfort zone komen en jezelf laten zien is dé manier om (zakelijk en persoonlijk) vooruitgang te boeken!

#2 Stel (realistische) doelen

Een netwerkevent kun je behapbaar maken door bepaalde doelen voor jezelf te stellen. Let er wel op dat je deze realistisch houdt. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil aan het einde van de avond minstens tien verschillende mensen gesproken hebben.’ Dat is al een stuk haalbaarder dan wanneer je met jezelf afspreekt dat je IEDEREEN gesproken moet hebben. Of stel als doel dat je minstens vijf keer jouw visitekaartje uitdeelt. Een stuk realistischer dan wanneer je van jezelf meteen de ene na de andere deal gesloten moet hebben.

Als je iets eng vindt, zeker in relatie tot je eigen bedrijf, zit er niets anders op dan doorzetten.

#3 Geen klik? Geen probleem!

Wat vind je nu eigenlijk het meest vervelend als het op netwerken aankomt? Misschien is dat het moment waarop je ontdekt dat je met de persoon die tegenover je staat geen klik hebt. Geen zorgen: je kunt nu eenmaal niet met iedereen dikke vrienden worden. En bovendien: als ondernemer kun je ook niet iedereen helpen! Je mag dus inderdaad de wilde gok doen dat op dit very netwerkevent niet iedereen in de categorie Ideale Klant valt. Zo houd je meteen meer tijd over voor mensen waar het wél mee klikt.

#4 Kom iets geven, niet iets halen

Een veelgemaakte denkfout van mensen die zich woest door het netwerkveld heen ploeteren: je moet er vooral iets voor jezelf uithalen. Zinvolle connecties, potentiële klanten, toekomstige samenwerkingen waar jouw bedrijf van gaat groeien… Rustig, rustig. De wereld – en daarmee doel ik ook op deze netwerkavond – draait gek genoeg niet alleen om jou. Netwerken gaat om het opdoen van waardevolle contacten en het maken van duurzame connecties. Die zijn nu eenmaal niet gebaseerd op eenrichtingsverkeer. Ga dus niet op klantenklopjacht, maar probeer tijdens het volgende gesprek eens écht contact te maken. Wedden dat die nieuwe contacten automatisch al een stuk waardevoller worden?

Netwerken gaat om het opdoen van waardevolle contacten en het maken van duurzame connecties. Die zijn nu eenmaal niet gebaseerd op eenrichtingsverkeer.

Heb jij zelf nog goede netwerktips? Of ontmoet je mensen liever een-op-een? Dat kan natuurlijk ook. Mocht je eens een kop koffie willen drinken om kennis te maken, te sparren over zzp-sores of behoefte hebben aan een goede tekst, neem dan contact met me op.

Foto: © Salo Al/pexels.com