stijl

Freelancen in stijl (deel 2): wat trek je aan als freelance professional?

In januari leerde ik Sharda Tewari van Eclectique kennen tijdens een borrel in Amsterdam. Sharda is personal stylist en shopper. Waar veel mensen denken dat ze ‘in de mode’ moeten zijn, is dat volgens Sharda niet de juiste focus. Er zit namelijk een groot verschil tussen modebewust en stijlbewust zijn. Maar hoe weet je wat jouw stijl is? En hoe ontwikkel je jouw stijl als professional? 

Pyjamaparty

In principe zou ik als freelancer de hele dag in pyjama rond kunnen lopen – mits ik geen Skype – of koffieafspraak heb staan. Maar dan werk ik sowieso minder lekker. Ik kies er dus altijd voor om me ’s ochtends aan een standaard ritueel te houden en daar ook tijd voor te nemen. Douchen, make-up, een outfit uitkiezen, goed ontbijten. Alleen als ik met een strakke deadline of spoedklus te maken heb, wil ik nog wel eens in pyjama achter mijn laptop kruipen om alvast wat werk af te tikken.

Hoe zien anderen jou?

Iets waar Sharda mij zowel tijdens als na onze sessie op wijst: ik héb al een eigen stijl. Daar mag je jezelf soms best wat extra credit voor geven, vindt ze. Het nuttige van deze sessie zit ‘m daarom in ontdekken hoe je overkomt als freelance professional en hoe anderen jou zien als het om stijl gaat. Inmiddels hadden Sharda en ik elkaar al een paar keer ontmoet, waardoor ze een aardige indruk had van mijn persoonlijkheid en stijl. De vragenlijst die ik voorafgaand aan onze afspraak moest invullen, bevestigde dit nog meer.

Simpele stijl

Zoals Sharda het opmerkt tijdens onze sessie is mijn stijl ongecompliceerd. Het is comfortabel, maar toch afgekleed. Daar herken ik mij zeker in. Als ik in een pashokje met zweetdruppels op mijn voorhoofd iets sta te passen en het voelt voor die paar seconden al vervelend, weet ik: dit hoef ik niet te kopen. Ook zal ik mezelf niet gauw behangen met grote hoeveelheden heftige sieraden of ingewikkelde sjaaltjes. Heel leuk, maar niets voor mij. Liever investeer ik in een aantal mooie, klassieke accessoires: een mooie ring, en goed horloge, een fijne rugzak. Simpel, doch effectief.

Stijltransformatie

Wat ik verder ontdek is dat mijn stijl eenvoudig van casual naar zakelijk te transformeren valt. Door slechts een klein detail aan te passen (een goede hak in plaats van laarsjes, een mooie blouse in plaats van een trui), kan ik zo door naar een meeting of een borrel. Dat is meteen het volgende onderwerp dat we tackelen: hoe kan ik me het beste kleden als freelance professional?

Get down to business

Een eenduidig antwoord kunnen we daar niet op geven. Het hangt er immers helemaal vanaf in welke sector je werkt, wat je precies doet en met welke bedrijfsculturen of eventuele dresscodes je te maken hebt. Bovendien ligt het eraan in welke situatie jij je bevindt: is het een zakelijke bespreking, een deftige netwerkborrel of juist een laagdrempelig event? Sharda kan in ieder geval een goede tip meegeven: kleed je altijd net iets zakelijker dan er misschien van je wordt verwacht. Jij bent immers geen vaste collega, maar een externe professional. Val dus niet in die net-iets-te-casual-valkuil en ga qua outfit liever voor de iets nettere variant. Zo kom je als professional meteen een stuk geloofwaardiger over.

Wil jij ook een kleuren – en stijlsessie met Sharda boeken? Dat kan! Je kunt kiezen voor een een-op-een sessie of boeken met een groep. Klik hier voor Sharda’s contactgegevens! Meer stijlinspiratie? Volg haar dan op Instagram en Pinterest.