Lessen

Drie dingen die ik tegen mijn 14-jarige zelf zou willen zeggen

Tijd voor een Throwback Blog bij Linda Roos & Media! Vandaag deel ik een artikel uit het blogarchief, eerder verschenen op het platform De Twintiger. Deze blog – deels in een nieuw jasje gestoken – gaat over de lessen die ik de afgelopen jaren heb geleerd en die mij vandaag de dag als freelancer nog steeds helpen (en waarmee ik mijn 14-jarige zelf zo graag gerust had willen stellen). 

Vroegâh

Dit ben ik, dertien jaar geleden. Ik was toen veertien jaar. Het is bijna een soort Boegbeeld van de Adolescentie: het kleurige kinderbehang zit nog op de muren, terwijl er ondertussen steeds meer Hitkrant-posters overheen werden geplakt. Ik was een enorme Harry Potter-fan en voelde me zeer begrepen door Avril Lavigne met haar dramatische teenage-angsty teksten. En dan mijn pose: overwegend stoer, maar toch zo onzeker dat ik niet overtuigend ben (om over de tekst op mijn shirt nog maar te zwijgen #hot). Er is zoveel veranderd sindsdien. Ik heb zoveel lessen geleerd en zoveel dingen gedaan waarvan ik ‘vroegâh’ nooit had gedacht dat het mogelijk zou zijn. Daarom: drie dingen die ik tegen mijn 14-jarige zelf zou willen zeggen.

#1: Relaties komen en gaan

Toen ik veertien was liep ik als een kip zonder kop achter een populair klasgenootje aan. Ze was grappig, had een enorme bos zwarte krullen en natuurlijk altijd vriendjes. Ik voelde me een slungelige bleekscheet die daar nogal schraal bij afstak. Maar ze was ook bazig en probeerde vriendinnen tegen me op te zetten. Relaties komen en gaan. In welke vorm dan ook. Vriendschappen, liefdes, maar ook je netwerk en je klantenkring. Dat zal altijd zo zijn. Jij verandert, andere mensen veranderen of je besluit allebei een compleet andere weg te gaan. Kost het krampachtig onderhouden van een vriendschap of een samenwerking je alleen nog maar eindeloos veel energie? Dan is het misschien tijd om de banden te breken. Niets persoonlijks; c’est la vie.

#2: Iedereen heeft zo zijn onzekerheden


En ik maar denken dat ik de enige socially awkward tiener was. Dat viel nog reuze mee. Die knappe, populaire meiden op school leken misschien zelfverzekerd, maar of dat echt zo was? Op het moment dat ik me realiseerde dat iedereen wel iets heeft waar hij of zij onzeker over is, viel er een last van mijn schouders. Opeens hoefde ik niet meer zo ongelofelijk veel moeite te doen om door Jan en alleman fantastisch gevonden te worden. Iedereen twijfelt wel eens aan zichzelf. Iedereen vraagt zich wel eens af of een bepaalde keuze de juiste is. Iedereen heeft wel eens geen idee wat hij doet. Niks mis mee.

#3: Stap uit je comfort zone

Ik vond altijd alles eng. Op mijn zevende sleurden mijn ouders me naar tekenles. Dat betekende dat ik iets nieuws moest proberen, op een plek waar ik niemand kende. Brrr. Doodeng. Dat vermeed ik het liefst. Ook op de middelbare school was ik liever onzichtbaar in een vertrouwde omgeving dan dat ik nieuwe dingen ondernam. Stel je voor! Het heeft tot halverwege mijn studie in Amsterdam geduurd voor ik eindelijk de ballen had om uit die veel te veilige comfort zone te stappen. In een studentenhuis wonen, stage lopen, alleen op vakantie… En uiteindelijk natuurlijk mijn eigen bedrijf beginnen.

Deel jouw lessen met mij!

Wat is de beste les die jij in de loop der jaren hebt geleerd? Welke lessen helpen jou het meest in je werk? En waarmee zou jij jouw 14-jarige zelf gerust willen stellen?

Foto: uit eigen ©puberfotoalbum. 😉