De 4 grootste online spelfouten (en hoe je ze niet maakt)

Spelfouten maken je leven soms onnodig moeilijk. Gelukkig zijn er talloze sites en gidsen waar diverse taalmoeilijkheden uitgebreid aan bod komen. Voor wie niet genoeg tijd (of zin) heeft om elke taalfout zorgvuldig onder de loep te nemen, heb ik de vier grootste voor je op een rijtje gezet.

#1 ‘Ik ben opzoek naar…’

Dit is een van de meest recente spelfoutontwikkelingen in Online Grammaticaland. Ik kom het steeds vaker tegen. Een fout die mijn taalliefhebbend hart rigoureus in tweeën splijt. Er worden hier twee dingen door elkaar gehaald. Namelijk het werkwoord ‘opzoeken’ en de combinatie ‘op zoek zijn naar’.

Voorbeelden ‘opzoeken’:
– “Ik wil dat je dat nu opzoekt.”
– “Kun jij dit voor me opzoeken?”

Voorbeelden ‘op zoek zijn naar’:
– “Ik ben op zoek naar mensen die mij kunnen helpen.”
– “Ben je op zoek naar een nieuwe woning?”

Je kunt helaas niet ‘opzoek’ zijn. Je bent ‘op zoek naar’ of je gaat iets ‘opzoeken’. Wie in zijn sollicitatiebrief beweert dat hij ‘opzoek’ is naar een nieuwe uitdaging, kan die fantastische functie meteen op zijn buik schrijven.

#2 ‘Je wil’ en ‘hij wilt’

Heb medelijden, O Grote Taalbarbaar. Elke keer wanneer ik ergens ‘je wil’ lees, krimp ik lichtjes in elkaar. Om over ‘hij wilt’ nog maar te zwijgen.

Hoewel veel mensen het niet weten, is het werkwoord ‘willen’ onregelmatig. Ja, echt! Waar werkwoorden normaal in de tegenwoordige tijd voor de derde persoon enkelvoud de uitgang -t krijgen, is dit bij ‘hij wil’ niet het geval. Daarnaast is het wel ‘je wilt’, maar ook weer ‘wil je’.

Een paar voorbeelden:
– “Als je mee wilt doen, geef je dan op via onderstaande link.”
– “Wil je ook aanwezig zijn?”
– “Hij wil niets te maken hebben met de situatie.”

Overigens kan ‘je wil’ wel, maar wordt dit gezien als informeel taalgebruik (spreektaal). Mocht dit werkwoord dus voorkomen in je sollicitatiebrief, zakelijke e-mail, je website of officieel drukwerk (visitekaartjes, uitnodigingen, flyers) – zorg er dan voor dat je voor de keurige versie gaat. Hoe ging het ook alweer, jongens?
Ik wil
Jij wilt
Hij wil…

#3 Woorden los schrijven die eigenlijkaanelkaarmoeten (Engelse ziekte)

Waar wij Nederlanders goed in zijn: fietsen, zeuren, korting krijgen en meertalig zijn. Zodra we bij iemand ook maar een licht accent bespeuren, schakelen we automatisch over op het Engels (of Duits, of Frans, of Spaans, of… Zoals Wilders zou zeggen: ‘enz.’).

Het is handig om meerdere talen geleerd te hebben, maar het kan ook verwarrend werken. Je kunt dingen van de ene taal per ongeluk overnemen en gebruiken in de andere taal.

Waar wij in het Nederlands bijvoorbeeld regelmatig woorden aan elkaar plakken, is dat in het Engels helemaal niet zo. Doordat we meer en meer verengelst raken, gaan we er ook twijfelend van schrijven. Gevolg: woorden worden steeds vaker los van elkaar geschreven, terwijl dat eigenlijk niet moet.

– “Wil je deze sollicitatie brief voor mij nalezen?” (= sollicitatiebrief)
– “Je moet veel in team verband werken.” (= teamverband)
– “Klik hier voor ons loopbaan adviestraject!” (= loopbaanadviestraject)

Resultaat? Een tekst leest niet lekker weg. In plaats daarvan buitel je door een tekst heen. Je haakt af, of begrijpt eigenlijk niet goed wat je gelezen hebt.

Voor je laatste statusupdate op Facebook is dit niet zo belangrijk. Maar er zijn momenten waarop je níet wilt dat iemand na één zin je zorgvuldig geschreven sollicitatiebrief/manuscript/flyer in de prullenbak sodemietert. Am I right?

#4 ‘Te veel’ of ‘teveel’?

Nog iets wat je bijna overal aan elkaar ziet staan, terwijl dit in veel gevallen juist niet moet: ‘te veel’. Als dit ‘meer dan nodig’ betekent, schrijf je ‘te veel’.

Voorbeelden:
– “Jij werkt te veel.”
– “Er was te veel om op te noemen.”

Aan elkaar bestaat deze woordcombinatie ook. Dan krijgt het de functie van zelfstandig naamwoord.

Voorbeelden:
– “Er is een teveel aan creatieve freelancers.”
– “Hij verwijdert het teveel aan fouten.”

Kortom: het is vrijwel ALTIJD ‘te veel’.

Geen tijd om het zelf allemaal na te lopen, of geen zin om zoveel energie in je teksten te steken? Laat dan iemand anders je tekst nakijken. Een freelance tekstschrijver, bijvoorbeeld. Of, specifieker nog: mij (klik hier voor mijn contactgegevens). Zo weet je zeker dat je foutloos door het online leven gaat!

Your – ahum – you’re welcome! 😉

Foto: ©Karuna EM/123RF.COM